Vollegrond

Nieuws

Veiling REO zet Belgische telers aan tot maatwerk

Niet langer bulk in poolfust, maar maatwerk in sorteringen en verpakkingen en voldoen aan wat de afnemer nog verder aan wensen uit. Dat spoor had Veiling REO al ingezet, maar het wordt nu het beleid voor de toekomst.

Sommige Belgische telers hebben de knop al omgezet, anderen zijn nog niet zover. Toch ziet Veiling REO toekomst in het afvlakken van standaardisatie, hoewel daar ook markten voor zijn, en het aanzwengelen van het bieden van maatwerk. Commercieel directeur Dominiek Keersebilck ziet verder een ontwikkeling naar schaalvergroting bij Belgische bedrijven en hij verwacht dat van de huidige 1.150 aanvoerders bij REO er over een aantal jaren nog maar de helft over zal zijn.

Dat zal echter niet ten koste gaan van het areaal en de omzet van de veiling die in 2013 op 157 miljoen euro uitkwam. Dat is een gemiddeld niveau over de laatste vijf jaren. Ook de omzet in het aantal verpakte eenheden is de laatste jaren stabiel met zo'n 40 miljoen verpakkingen per jaar. De prijs per verpakkingseenheid varieert tussen €3,00 en €4,60 per eenheid; met een gemiddelde van €3,62. Deze cijfers presenteerde Keersebilck op een bijeenkomst in het kader van de promotiecampagne 'Kool is cool' op 9 januari.

Heilige klok

De veilingklok blijft in het beleid van REO hét instrument voor de prijsvorming, maar voorverkoop met daags daarna leveren en e-commerce met levering in de week daarop zijn andere vormen van verkoop die steeds nadrukkelijker deel uit maken van de verkoopstrategie. Ook alvast leveren en daags erna pas kopen behoort tot de mogelijkheden, mits men de spelregels in acht houdt. "Het is niet de bedoeling dat hier spelletjes gespeeld worden", aldus de commercieel directeur.

Steeds meer op contract

Daarnaast zal, onder invloed van de toenemende macht vanuit de retail, het telen op contract steeds grotere vormen gaan aannemen, verwacht Keersebilck. Het voldoen aan hun eisen staat centraal, en dat geldt niet alleen voor de retail in België en Nederland, maar ook voor de retail in exportlanden. In principe stellen ze allemaal dezelfde eisen omtrent voedselveiligheid, leveringsgarantie en kwaliteit.

Inmiddels verloopt 60% van de verkoop op Veiling REO via tele-veilen. De grootste producten worden simultaan geveild met de Mechelse Veilingen en Veiling Hoogstraten. Veiling REO telt 350 kopers, waarvan er gemiddeld 140 per dag transacties doen. Tijdens veildagen zijn er zes veilingklokken (digitaal) actief.

Of registreer je om te kunnen reageren.