Vollegrond

Nieuws

REO wil meer samenwerken met ZON

Veiling REO wil intensiever samenwerken met veiling ZON.

Beide hoofdkantoren (Roesselare en Venlo) kunnen als springplank dienen voor levering aan afnemers in achtereenvolgens Noord-Frankrijk en Duitsland. Na een jaar shuttledienst uit Roesselare naar Venlo wil REO een shuttledienst van Venlo naar Roesselaere, zegt directeur Paul Demyttenaere: "Nu is ZON de hub (logistieke springplank ..red.) naar Duitsland. Wij kunnen dat zijn voor Venlotelers naar de Noord-Franse markt. En het is voor te stellen dat als we logistiek meer samenwerken dat er dan op meer zaken kan worden samengewerkt, maar we gaan dat stap voor stap doen. Het is niet wereldschokkend."

REO is steeds sterker geworteld in Noord-Frankrijk. De veiling werkt via de koepel Lava met Franse producentenorganisaties samen in de internationale koepel FreshCoop. Zelf heeft REO plannen om in Noord-Frankrijk meer afzetactiviteiten te ontwikkelen. Steeds meer teelt gaat de Noord-Franse grens over. REO wil deze producten onder een Franse identiteit ook op de markt brengen.

REO boekte in 2013 een stabiele omzet van 157 miljoen euro. Door een sterke verkoop in de eerste zes maanden van wintergroente werd het effect van prijsdruk in het tweede halfjaar opgevangen. Witlof en tomaten kenden mindere prijzen, maar prei compenseerde deels met 20 procent van het omzetaandeel die verloren omzet. Volgens Demyttenaere heeft de focus op kwaliteit (Tomabel) in 2013 ervoor gezorgd dat tomatentelers geen bodemprijzen ontvingen  toen de markt onderuit ging. Hij schat het effect op 10 tot 12 cent per kilo in die lastige marktperiode.

Of registreer je om te kunnen reageren.