Vollegrond

Nieuws laatste update:3 feb 2014

Preimineervlieg duikt op in België

In het Belgische Limburg en in Oost- en West-Vlaanderen is in de teelt van winterprei de preimineervlieg vastgesteld. De mineervlieg komt ‘overgewaaid’ vanuit Centraal-Europa en Zuid-Duitsland.

Preimineervlieg (Napomyza gymnostoma) uit zich in voedingsstippen van de vlieg op het blad en de larven veroorzaken bruin tot rood verkleurde vraatgangen in de schacht van prei. Dit laatste verschijnsel doet zich nu in België voor.

Door het aanhoudende milde weer zijn de larven blijkbaar al actief, want normaal gesproken overwinteren ze in het popstadium in preiplanten.
Volgens Piet van der Haas van Mertens Agro is de schade van deze mineervlieg in Nederland nog niet vastgesteld. Hij ziet de inzet van Tracer in Nederland (tegen trips) daarvan als reden, terwijl in België vooral Mesurol wordt gebruikt. Dat middel heeft echter geen (neven)werking tegen mineervliegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.