Vollegrond

Nieuws

90 procent van export andijvie is doorvoer

Nederlandse telers vullen iets meer dan 10 procent van het exportvolume andijvie.

De export bedroeg in 2011 circa 5,7 miljoen kilo, maar dat was voorals Spaanse en Italiaanse of Belgische doorvoer, zo blijkt uit een marktanalyse van het Productschap Tuinbouw. De export van Nederlandse andijvie is namelijk 0,6 miljoen kilo. Daarvan gaat twee derde naar Duitsland.

De import is met 9,6 miljoen kilo nog veel groter dan de export. Het verschil wordt opgegeten door Nederlandse consumenten, lijkt de conclusie.

De andijvieproductie gebeurt op een gestaag dalend aantal bedrijven. In 2012 teelden 145 bedrijven deze groente, tegen bijna 173 bedrijven in 2008. Na dat jaar daalde het areaal fors (van 288 ha naar 210 ha in 2009), om vervolgens weer toe te nemen naar 230 ha in 2012.

De (stamppot) rauwe andijvie legt het qua populariteit af tegen de gekookte variant. Bijna 35 procent van de consumenten lust andijvie rauw, 40 procent kookt de bladgroente. Driekwart eet er aardappelen bij. Gehaktbal en spekjes zijn bij de andijviemaaltijd favoriete vleessoorten. Dit blijkt uit de Groenten- en Fruitmonitor van het Productschap Tuinbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.