Vollegrond

Nieuws 3 reacties

Hete zomer haalt gewassen en telers onderuit

Het hete weer van de afgelopen weken heeft een vaak zeer ongunstig effect op de kwaliteit en verhandelbaarheid van veel groente en kleinfruit in de openlucht, én op de stemming op veel bedrijven.

Een teler met vollegrondsaardbeien noemt de situatie ronduit dramatisch, wijzend op zijn gekoelde teelten. “Normaal zijn de vruchten de eerste twee oogstrondes in de maat 35 millimeter, gevolgd door vier plukbeurten met 30'ers. In de laatste plukbeurten moeten we sorteren. Momenteel plukken we de eerste ronde 35'ers, maar die maat halen ze feitelijk niet. Daarna twee of drie keer middel. De vierde pluk is het eigenlijk niets meer. Het komt erop neer dat de twee weken teeltachterstand vanwege het late voorjaar inmiddels is omgebogen in een situatie waarbij we een week voorlopen op het teeltschema.”

Murw

Een voorlichter meldt dat plantenkwekers geconfronteerd worden met aanpassingen in de bestelling van wachtbedplanten. “Telers besluiten om hun areaal te beperken. Inmiddels hoor je ook steeds meer geluiden van bedrijven die ermee willen stoppen. Men is gewoonweg murw geslagen.” De eerder aangehaalde teler hoopt vurig op rustiger weer: ‘De gewassen kunnen dan even op adem komen, en ik ook.”

De signalen bij telers van bladgewassen, prei en koolsoorten zijn divers. Tegenover telers die aangeven nauwelijks problemen te hebben met vroegtijdig schot, staan collega’s die met het tegendeel worden geconfronteerd. In de handel zijn ook problemen, meldt een handelaar in Zuid-Nederland. De aanvoer van andijvie is drastisch geslonken, ijsbergsla is alleen beschikbaar in klasse I-2. “Dat kan ook niet anders, na temperaturen als eind vorige week. Ik verwacht de komende weken wel verbetering.” Daarnaast worden kwaliteitproblemen gemeld in prei –dit zijn naweeën van het koude voorjaar- en door rupsen, mineervlieg, wegval door Schlerotinia, en vanwege smet als gevolg van veelvuldig beregenen.

Laatste reacties

 • C Goorts

  dhsdfhfdh

 • Pius M.A. Floris

  De weersomstandigheden zijn er inderdaad niet naar om gewas en vruchten in een superkwaliteit af te leveren. Maar toch zijn er mogelijkheden om het gewas wat fitter teckrijgen. Het grootste probleem hierbij is dat de bemesting in de meeste gevallen niet is aangepast. Daardoor loopt het stikstofgehalte in de planten te veel op met als gevolg dat het zelfverdedigings systeem van de planten ontregeld is. Dat uit zich dan met name in stress situaties zoals warm weer, droogte etc. Toch is het mogelijk om uw gewassen nu nog sterker te krijgen en betere vrucht te laten produceren. Spuit 1 kilo Natural Green en 1 kilo PreTect per hectare als bladbemesting. De verschillen worden binnen qtwee weken zichtbaar.

 • L van den Dikkenberg

  Uiteraard kan ik niet voor de vakman spreken, maar als grote hobby bio groentenkweker kan ik niet zeggen dat het een slecht jaar is zelfs integendeel.
  Goed voor de grond zorgen d.m.v. schapenmest, in het voorjaar bekalken.
  In het voorjaar Biovin strooien 100 gram per m2
  Tijdens het groeiseizoen spuiten met een mix van biomiddelen enkele zijn in door bovengenoemde reageerder ook al genoemd. mijn lijstje is : eens per 2-3 weken een mix van OPF en Natural Green en Pretect en Yuccah en alles staat er schitterend bij met zeer veel opbrengsten.
  Op veel ruimte van mijn grond ga ik deze week voor de 4 keer , dit jaar zaaien of planten.
  2 maal spinazie = 4 oogsten en 1 maal sla en nu bonen( voor getrokken) of andijvie planten.
  De oogst is geweldig zonder noemenswaardige problemen met aantastingen.
  Nogmaals als je goed voor grond en plant bent verdien je het terug.

  met vriendelijke groet,
  Bertus

Of registreer je om te kunnen reageren.