Doorgaan naar artikel

Verlengen bewaarseizoen Chinese kool lastig

Telers die Chinese kool in de koelcel stoppen, zouden het bewaarseizoen graag oprekken. Uit onderzoek op PPO-Vredepeel blijkt dat de bedachte mogelijkheden rond bemesting, planttijdstip en CA-bewaring weinig effect opleveren of te duur zijn.

Bij bewaren van Chinese kool onder CA-condities kwam bewaren bij 2 procent O2 en 1 procent CO2 met het ras Bilko als beste uit de bus. Het bewaarresultaat was 5 procent beter dan bij bewaring onder niet-CA-condities, maar dat verschil is niet significant. De kool werd bewaard in plastic hoezen, zoals dat ook bij rode en blauwe bessen gebeurt en 1 procent O2 en 1 procent CO2 was een ander object. De temperatuur was 0-1 graad Celsius.



CA-bewaring geeft vooral een groenere kool en daardoor een betere uitstraling, maar dat blijkt niet op te wegen tegen de meerkosten, concludeert onderzoeker Kees van Wijk van PPO. Gemiddeld wordt er per saldo op iedere kool namelijk 23 cent toegelegd.

Laat planten riskant

Pas laat planten is een andere mogelijkheid, zodat tussen begin en half november de kool pas de koelcel ingaat. Daardoor kan het uithaaltijdstip ook 1 tot 2 weken opgeschoven worden. Het risico is dat een dergelijke planting niet meer volgroeid raakt of door vorst helemaal niet meer geoogst kan worden. Daarom is het een riskante methode, ook gezien de teeltkosten van circa 15.000 euro per hectare.

Ethyleenproductie

De productie van ethyleen door rottende kolen blijkt in goed geventileerde koelcellen de bewaarbaarheid niet te beïnvloeden. Uit metingen komt een maximale score van 0,195 ppm naar voren, terwijl 2 ppm pas als schadelijk wordt gezien. Ethyleen vormt dus geen beperking voor het langer bewaren van Chinese kool.

Bemesting

Bij de geteelde kolen in het najaar van 2012 blijkt een praktijkbemesting met 220 kilo stikstof per hectare het beste resultaat te geven, gevolgd door NBS-bemesting met 200 tot 211 kilo stikstof. De ruime praktijkbemesting pakte in de groeizame herfst goed uit, omdat er direct stikstof aanwezig was voor een ongestoorde en snelle groei, concludeert Van Wijk. “En deze bemesting bleek toereikend in deze herfst waarin veel stikstof uitspoelde.” Het object met Cultan (160 kilo stikstof per hectare) bleef sterk achter in productie. Deze slow release meststof voldeed niet en wordt in de proef voor het komende jaar vervangen door Entec 26. Het meten van plantsappen krijgt een vervolg en moet meer duidelijkheid gaan verschaffen tussen de relatie van mineralen en bewaarbaarheid, met de nadruk op het optreden van stip.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin