Vollegrond

Nieuws

‘Kook groente uit Limburgs risicogebied vossen’

Het RIVM raadt consumenten aan om groente en fruit uit risicogebieden in Zuid-Limburg te koken voor consumptie.

Dat advies volgt uit een onderzoek naar de risico’s van besmetting met de vossenlintworm. Steeds meer vossen in Zuid-Limburg blijken besmet met de lintworm. De kans dat mensen besmet raken met eitjes van de vossenlintworm en dan ziek worden is zeer klein, maar de ziekte is ernstig. De ziekte die kan ontstaan bij de mens heet alveolaire echinokokkose en openbaart zich meestal pas na vijf tot vijftien jaar. De ziekte tast de lever aan. In 2008 was er in Limburg sprake van de eerste Nederlandse patiënt met een vossenlintworm.

In totaal zijn 37 vossen onderzocht op de vossenlintworm. Het gaat om 13 vossen uit wildbeheereenheid Savelsbos en 24 uit wildbeheereenheid Geuldal in Zuid-Limburg. De lintworm is aangetroffen bij 19 vossen (51 procent). Dat is een forse toename ten opzichte van 2005-2006 toen bij 15 van de 166 onderzochte vossen de vossenlintworm werd aangetroffen (9 procent). Het RIVM raadt inwoners en toeristen in risicogebieden in Zuid-Limburg om wilde bosvruchten grondig te wassen en zelf geplukte paddenstoelen, valfruit en groente uit de moestuin grondig te wassen of en koken.

Of registreer je om te kunnen reageren.