Vollegrond

Nieuws laatste update:22 jul 2013

Groentetelers in race voor Beste Spuiter

Twee groentetelers, twee akkerbouwers en één loonspuiter zijn een ronde verder in de strijd om de titel Beste Landbouwspuiter 2013.

De vijf genomineerden hebben na de schriftelijke voorronde de eerste mondelinge ondervraging achter de rug. Daarmee is de wedstrijd de fase ingegaan  van individuele beoordeling van de genomineerden: een mondeling ’examen’ gevolgd door een beoordeling van de genomineerde op zijn eigen bedrijf. De vijf genomineerden zijn: Tony van Gerven van preibedrijf Van Rooij in Drunen, groenteteler Johan Jacobs in Stramproy, akkerbouwer Jaap Vermue in Startenhuizen, akkerbouwer Geert Draijer in Veendam en loonspuiter Wim Schokker in Gorredijk.

Doel van de wedstrijd Beste Landbouwspuiter is bijdragen aan verhoging van het kennisniveau van boeren en tuinders. Leidraad is duurzaamheid in brede zin: landbouwkundig, financieel en op het gebied van milieu en veiligheid.

De genomineerden waren te gast bij de graandemovelden van Syngenta op proefboerderij Westmaas, voor een vooruitblik op de Graandemo. Ze werden daar ook voor de eerste keer beoordeeld door de jury: Geert-Jan van Roessel van DLV Plant, Jan Bouwman van Syngenta, landbouwmeteoroloog Erno Bouma en Reed Business redacteur Martijn Knuivers van weekblad Boerderij.

Uitgangspunt is dat goede gewasbescherming verder gaat dan puur het spuiten, de juiste middel- en dopkeuze, de goede weersomstandigheden et cetera. Gewasbescherming is breder: het is bij voorkeur integraal onderdeel van de bedrijfsvoering. De jury zoekt naar de man of vrouw die de gewasbescherming juist inpast in het bedrijfsmanagement. En die daarbij óók nog eens een goede toepasser is van de juiste middelen.

De wedstrijd Beste Landbouwspuiter is een initiatief van weekblad Boerderij met tuinbouwvakblad Groenten & Fruit, Syngenta Crop Protection bv en Amazone spuitmachines. De winnaar van de wedstrijd Beste Landbouwspuiter wordt bekend gemaakt op Potato Europe op 11 en 12 september in Emmeloord.

Of registreer je om te kunnen reageren.