Vollegrond

Nieuws

Export broccoli in 2012 explosief gestegen

De export van broccoli steeg in 2012 ten opzichte van 2011 met 40 procent en kwam uit op 5 miljoen kilo. Met name het Verenigd Koninkrijk nam veel meer af. België en Luxemburg blijven de grootste afnemers.

In 2012 ging er 1,3 miljoen kilo kilo broccoli naar het Verenigd Koninkrijk. In de jaren daarvoor was dat hooguit 0,1 miljoen kilo. Deze explosieve stijging is waarschijnlijk incidenteel en hangt samen met de extreme weersomstandigheden (met wateroverlast) zoals die zich vorig jaar in het Verenigd Koninkrijk voordeden.

De export naar België en Luxemburg steeg van bijna 0,6 miljoen kilo in 2011 naar ruim 1,5 miljoen kilo in 2012. Frankrijk neem ruim 0,4 miljoen kilo af en Duitsland 0,3 miljoen kilo. In de jaren 2009 tot en met 2011 exporteerde Nederland tussen 3,6 en 3,8 miljoen kilo broccoli, blijkt uit de sectorstatistiek van het Productschap Tuinbouw.

Broccoli wordt in Nederland voor 85 procent vers en ongesneden gekocht. Circa 5 procent komt uit de diepvries. In Duitsland koopt ruim 50 procent vers en ongesneden, maar liefst een derde komt uit de diepvries en een vijfde vers en voorgesneden.

Of registreer je om te kunnen reageren.