Vollegrond

Nieuws

Aspergeteelt in mobiele bakken weer opgepakt

Asperges telen in mobiele bakken van een kuub is geen innovatie, maar er zijn telers die er (opnieuw) mee aan het experimenteren zijn. Vooralsnog met goede resultaten.

Marcel van Lankveld uit Erp vertelde op een door DLV Plant georganiseerde bijeenkomst op 10 juli hoe hij de aspergeteelt met mobiele bakken aanpakt. Vorig jaar deed hij dat voor het eerst om zijn ULO koelcellen – bestemd voor de opslag van zijn fruit – optimaler te benutten. Zo kwam hij op het idee om er asperge in te forceren in mobiele bakken van een kuub. In de bakken zit drainage en 500 liter zwarte grond waarop is geplant met 15 planten per bak van een vierkante meter. Daarop nog 500 liter zwarte grond en vervolgens wordt de bak afgevuld met groencompost.

Dit jaar zette hij ze kort voor Pasen in de koelcel en stookte die op middels warme lucht via het ventilatorsysteem tot maximaal 20 graden Celsius. “Als de temperatuur hoger wordt, krijg je last van lossen koppen”, weet Van Lankveld inmiddels. Dat opwarmen kostte 40 liter lichte petroleum per week, met alleen overdag verwarmen.

Hij oogstte van het ras Backlim tussen de 5 en 10 kilo per bak. “Geen slechte productie in vergelijking met een normale teelt in de grond. Dat is toch minstens zo’n 300 gram per plant”, was het oordeel van de aanwezige telers. Van Lankveld oogstte 3 weken. In de cellen worden de bakken voorzien van zwart/wit folie om roseverkleuring te voorkomen. Hoe lang de bakken op deze manier rendabel blijven om te oogsten, zal de toekomst moeten uitwijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.