Vollegrond

Nieuws

REO grijpt in op witlofmarkt

De Belgische REO-veiling heeft de ophoudprijs voor witlof verhoogd met tien cent naar 35 cent per kilo en verkoopt voorlopig alleen nog de klasse 1 producten.

Dat betekent dat tien tot 15 procent van de aanvoer witlof bij REO niet meer voor de klok komt, maar vernietigd wordt of naar voedselbanken gaat. Dat heeft de veiling donderdag ingevoerd. REO voorziet namelijk dat de aanvoer fors blijft tot september en komt daardoor tot deze maatregel.

De afzet van witlof blijft bijzonder teleurstellend. De veilingprijzen geven aan dat woensdag en donderdag de prijsdruk weer volop aanwezig was. Ook in de bemiddelingprijs klinkt door dat hier niets verdiend wordt door telers. Naar verluidt is de bemiddelingsprijs van The Greenery 45 cent. Dat beeld is op alle veilingen (ZON, REO en The Greenery) zichtbaar.

Een andere handelaar zegt geluiden van telers te horen dat ze minder opzetten en oogsten de komende weken. Het kan mogelijk een balans brengen, maar het is de vraag of het voldoende is. De retail is niet zo geïnteresseerd in acties, zo lijkt het.

Het aanbod voor de klok bij The Greenery lijkt wat ongelijk, nu vanuit Wervershoof wordt verhandeld (Tolpoort). De fysieke aanvoer naar de klok in Barendrecht is daardoor wat onregelmatig.

De grootste producent Frankrijk (circa 60 procent van de EU-productie) gaat nu snel terug in productie, zeker in het Noorden waar de witlofteelt gevestigd is. Eind mei ging in Frankrijk de prijs voor witlof omhoog, maar blijft op het vijfjaarlijkse gemiddelde. Dat is één klein lichtpuntje.

Of registreer je om te kunnen reageren.