Vollegrond

Nieuws

Telers worden getrakteerd op mooie baan bloemkool

Deze week werd de eerste rondgang van 2013 voor bloemkooltelers van ZON fruit en vegetables gehouden. Deze aftrap kon niet mooier zijn, met een opvallend fraai perceel vroege bloemkool van Twan Wijnen in Maasbree. De oogst valt wel zo’n twee weken later dan normaal.

Mooie vroege bloemkool is dit voorjaar niet vanzelfsprekend, vanwege de wegval van planten, een onregelmatige stand door bladverlies en ‘vriesdrogen’, klemhart, boorders, en echte meeldauw. De schimmel dient zich dit voorjaar meer dan gemiddeld aan, zo blijkt op diverse plekken na verwijderen van de gewasbedekking. De schimmel wordt mogelijk in de hand gewerkt door de omstandigheden in het begin van de teelt, de wat langere opkweekduur en de bewaarcondities, waar de planten na aflevering niet direct uitgeplant konden worden.

Op het perceel van Wijnen was daarvan niets terug te vinden, in een planting van 6 en 7 maart met de rassen Xenia, Kardoes en Cortes, in 5 centimeter perspotten (zaai rond Kerst) en in WP 64-trays (zaai oktober). Met name de rijen perspotplanten raakten elkaar bijna. Dat duidt op een goede ontwikkeling. Dat moet dan wel in het perspectief van dit voorjaar worden gezet, omdat ook dit perceel zo’n veertien dagen achterloopt. Dat werd overigens ook verwacht.

De gewasontwikkeling viel des te meer op, omdat de planten – vanaf de dag na uitplanten – waren afgedekt met een enkele laag vliesdoek. Daarmee bleef bij 13 graden vorst de temperduurdaling tussen de planten beperkt tot 7 graden onder nul, aldus Wijnen. Direct na de vorst is twee keer over het doek beregend.

Wel werd de vraag opgeworpen of een bijbemesting zinvol is. Vooraf is bemest met rundveedrijfmest. Daarna werd 175 kilo KAS en 325 kilo Entec per hectare ingespit. Niets aan doen, was de algemene opvatting, gezien de keus voor Entec - bij deze meststof komt een deel van de stikstof vertraagd vrij - en de via mineralisatie vrijkomende elementen uit de dierlijke mest.

Of registreer je om te kunnen reageren.