radijs-web32-jws402179-014

Overige glasgroenten

Terug naar dossier
Vollegrond

Nieuws

Spruitentelers bekijken plantopkweek

Het groeit dit voorjaar wat trager dan anders, maar verder lijkt het koude weer de opkweek van spruitenplanten weinig te deren. Dat was althans de indruk van de flinke groep spruitentelers die vorige week vrijdag op bezoek was bij plantenkwekerij Combinations in ’s-Gravenzande. In vergelijking met andere jaren moet er wel harder gestookt worden en is buiten afharden (nog) niet aan te bevelen.

Combinations teelt in deze periode zo’n 5 hectare spruiten, naast andere brassica’s. Dat gebeurt in gehuurde kassen die na deze opkweek gebruikt worden voor de teelt van radijs. Het bedrijf kweekt daarnaast op 16 hectare op het eigen bedrijf.

Opvallend was het grootteverschil tussen de spruitenplanten in trays (40 x 60 centimeter) met 285 cellen  en met 176 cellen, zowel in het wortelvolume als in de uitgroei van de bovengrondse plantendelen. “De plantmachine kan die grotere planten beter verwerken, ze groeien makkelijker weg en ze leggen minder snel het loodje na vraat door wild”, aldus een van de aanwezige telers met een duidelijke voorkeur voor 176-gaats trays. Daar tegenover staat het extra werk met deze trays tijdens het planten  en de hogere prijs in vergelijking met planten in de 285-gaats trays.

Foto

  • Spruitentelers bekijken plantopkweek

Of registreer je om te kunnen reageren.