Vollegrond

Nieuws

Preiprijzen stijgen naar ongekende hoogte

De prijzen voor prei liepen vandaag op naar €3,04 per kilo voor kwaliteit I op ZON fruit & vegetables en gisteren naar €2,80 voor Flandria 3-4 op Veiling REO. Alleen op REO gaat het nog om een redelijk hoge aanvoer.

Bij Veiling REO bedraagt de aanvoer in week 15 normaal zo’n 1,5 miljoen kilo. Als deze week 1,0 miljoen kilo wordt gehaald, dan is dat echt het maximum. Dat stelt verkoopmedewerker Rik Decadt van Veiling REO. Die aanvoer niet tegen, gezien de omstandigheden die deze veelal niet afgedekte en door omstandigheden laat geplante prei heeft meegemaakt. “Dat klopt, maar er komt wel veel handenarbeid aan te pas”, aldus Decadt. “Maar in Europa is er bijna geen prei meer voorradig, dus daar profiteren onze telers op dit moment dan weer van.” En dat resulteert in een gemiddelde prijs over alle sorteringen van €2,08 per kilo op 8 april.

Die opmerking wordt ook bevestigd door de aanvoergegevens in Nederland: gisteren geen aanvoer van prei voor de klok bij The Greenery en bij ZON fruit & vegetables zo’n 5 ton. Vandaag bij ZON slechts 1,5 ton met €3,04 voor kwaliteit I. Bij The Greenery werd voor de beperkte aanvoer van I Lang Wit eveneens €3,04 per kilo betaald.

Hoewel telers rond Roeselare prei alsnog hebben afgedekt om de hergroei te stimuleren, verwacht Decadt dat toch veel prei niet meer gerooid zal gaan worden. “Het wordt kort dag, want het moment dat schotvorming zal gaan optreden is aanstaande.”

Of registreer je om te kunnen reageren.