Vollegrond

Nieuws

Geen verschil dummypil of Phytodrip Gaucho

Voor de duurwerking in spruitkool van Gaucho tegen luis maakt het niet uit of de werkzame stof (imidacloprid) aan het zaad is toegevoegd met een dummypil (Sanokote Smart) of met het Phytodrip-systeem. Dat meldde Bayer-adviseur Marco van der Lans vorige week vrijdag op een bijeenkomst bij plantenkwekerij Combinations in ’s-Gravenzande.

Met de dummypil-methode wordt bij het zaaien aan het levende zaad een dood zaadje met het gewasbeschermingsmiddel toegevoegd, met Phytodrip wordt op elk zaadje een druppel met zaadbehandelingsoplossing gedruppeld. Wel moet er rekening mee gehouden worden dat de duurwerking van Gaucho beperkt is tot zo’n twee maanden. Om te voorkomen dat er gaten in de bestrijding vallen is een passend spuitschema noodzaak. Heb je eenmaal luis in een dicht gewas als spruiten, dan krijg je de insecten er niet meer uit en is de plaag nog hoogstens te onderdrukken.

Vroege plantingen
Voor vroege plantingen (april) start het schema volgens Bayer eind mei/begin juni met Calypso tegen melige koolluis en perzikluis. Movento zo vroeg inzetten is volgens Van der Lans geen goed alternatief, omdat daardoor in de tweede helft van de teelt de luisbestrijding lastig zou kunnen worden. De gewasdichtheid is dan dusdanig hoog dat Movento door zijn systemische werking dan beter tot zijn recht komt dan Calypso, waarvoor een goede bladbedekking voorwaarde is.

Na de eerste inzet van Calypso volgt in de eerste helft van juli een bespuiting met Movento, in juli en augustus gevolgd door een tweede keer Calypso. Dat is afhankelijk van de luizendruk op dat moment.  Movento komt vervolgens voor de tweede keer in beeld in augustus, en Calypso  in september, als dat gezien de luisdruk op dat moment daartoe aanleiding geeft.

Latere plantingen
Voor plantingen in mei volgt in de eerste helft van juli een eerste bespuiting met Movento (waarmee ook eventuele koolwittevlieg wordt meegenomen), gevolgd door een tweede behandeling met dit middel in augustus. De inzet van Movento is dus vergelijkbaar met die in vroege plantingen. De eerste Calypso-bespuiting eind mei/juni kan dan vervallen, de bespuitingen met dit middel in juli en in september zijn facultatief, afhankelijk van de luisdruk op die momenten.

Of registreer je om te kunnen reageren.