Vollegrond

Nieuws

VVD wil hardere aanpak ganzenoverlast

De VVD vindt dat het kabinet meer moet doen om de overlast van ganzen voor het vliegverkeer te verminderen. Maandag moest een toestel van Easyjet kort na vertrek van Schiphol een noodlanding maken als gevolg van een botsing met vier tot zes kolganzen, die in het landingsgestel en een motor terechtkwamen.

Volgens staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) wordt er al voldoende actie ondernomen. Vorig jaar sloot een groot aantal organisaties waaronder Schiphol, het ministerie van Infrastructuur en Milieu en LTO Nederland een convenant met maatregelen. Er zijn afspraken gemaakt over betere detectie, het beperken van foerageermogelijkheden en populatiebeheer.

Volgens de VVD toont het incident van maandag aan dat dit onvoldoende is. “Allemaal tot je dienst, maar er stond gisteren wel een vliegtuig naast de baan”, hield Tweede Kamerlid Ton Elias de staatssecretaris voor. “Er is dus te weinig gebeurd. U moet ervoor zorgen dat die ganzen worden vergast, of uit de lucht geschoten.”

Jeroen Savelkouls

Of registreer je om te kunnen reageren.