Vollegrond

Nieuws laatste update:12 mrt 2013

Oud-medewerker mag handelsbedrijf beconcurreren

De Rechtbank Midden-Nederland heeft een eis afgewezen van een internationaal handelsbedrijf in wortelen tegen een oud-medewerker.

Het handelsbedrijf, met verschillende buitenlandse vestigingen,  wilde via de rechter opleggen dat de oud-medewerker niet langer telers en afnemers benaderde voor handel. Daarmee begaf de oud-medewerker zich namelijk op hetzelfde terrein als zijn oud-werkgever. Volgens de oud-werkgever gold hiervoor een anti-concurrentiebeding van twee jaar. De oud-werkgever eiste daarvoor een forse dwangsom voor elke dag dat de oud-medewerker zich op dat werkgebied begaf.

De rechter oordeelde anders. Dat anti-concurrentiebeding was verlopen doordat de oud-werknemer de functie als zodanig al twee jaar niet meer uitvoerde voordat hij besloot geheel voor zichzelf te gaan werken. Hij handelde nog wel voor de oud-werkgever, maar niet meer in dienstverband. De rechter toetste de zaak daarna aan twee criteria. Was er sprake van het zwart maken van de oud-werkgever door de oud-werknemer? De rechter oordeelde van niet. Daarnaast mocht de oud-werknemer geen gebruik maken van (vertrouwelijke) bedrijfsinformatie uit zijn tijd bij de oud-werkgever. Ook dat was niet het geval volgens de rechter, terwijl wel is vast komen te staan dat de oud-werknemer het telefoonbestand meenam van telers en klanten.

Of registreer je om te kunnen reageren.