Vollegrond

Nieuws

Novisem ontkent inbreuk op kwekersrecht

Het Anti-Infringement Bureau (AIB) voor Intellectueel Eigendomsrecht op Plant Materiaal heeft namens haar leden Bejo Zaden en Nunhems bewarend beslag laten leggen op de administratie van het groentezaadbedrijf Novisem in Baarlo, vanwege een vermoeden van inbreuk op het Nederlandse kwekersrecht. Novisem ontkent de beschuldigingen.

De twee leden van het AIB, een internationale vereniging die de belangen van enkele groentezaad- en plantenveredelaars behartigt, hebben het vermoeden op inbreuk van het Nederlandse kwekersrecht door Novisem in eerste instantie gemeld bij het AIB in Brussel. Het AIB vond dat de vermoedens voldoende gestaafd waren om nadere stappen te ondernemen. De Rechtbank in Den Haag zag vervolgens voldoende aanleiding om toestemming te geven voor beslaglegging op documentatie en eventueel ander belastend materiaal. Het gaat om de knolselderijrassen Diamant, Brilliant en Prinz.

Managing Director Charl Dings van Novisem bevestigt dat hij op 19 maart bezoek heeft gehad van een deurwaarder, de NAK-Tuinbouw en een IT-specialist. Volgens Dings zijn ze huiswaarts gekeerd zonder belastend materiaal te hebben gevonden. Hij vindt dat ook logisch, want volgens Novisem is van inbreuk geen sprake. “Novisem respecteert de kwekersrechten volledig en de rassen zijn door ons in Nederland niet verhandeld.”

In haar algemene voorwaarden wijst Novisem er ook op dat de genoemde knolselderijrassen in Nederland nog beschermd zijn. Die bescherming loopt voor de rassen Diamant en Brilliant voor Nederland op 28 maart 2013 af en voor Prinz op 9 november 2020.

“Mocht het toch komen tot verdere rechtsmaatregelen, dan zien wij dat met vertrouwen tegemoet”, aldus Dings. Novisem beraadt zich nog op eventuele schadeclaims, vanwege onrechtmatig beslag en imagoschade.

Of registreer je om te kunnen reageren.