Vollegrond

Nieuws

Nauwelijks meerwaarde CA-bewaring Chinese kool in hoezen

Na onderzoek van een jaar trekt PPO-AGV voorzichtig de conclusie dat CA-bewaring van Chinese kool nauwelijks meerwaarde heeft ten opzichte van traditionele bewaring.

De kolen lijken niet langer te bewaren, maar ze blijven wel iets groener. Of de markt meer wil betalen voor een groenere kool, waardoor de extra bewaarkosten eruit komen, is echter de vraag.

De kolen bewaard in plastic fusts op pallets, volledig omhuld door plastic hoezen, zoals dat ook bij rode en blauwe bessen gebeurt. De kolen van een teler werden vanaf eind oktober 2012 bewaard, die van PPO-Vredepeel vanaf 11 november. De rassen waren Bilko en Emiko. Er werden twee CA-regimes toegepast: 1% CO2+2% O2 en 1% CO2+1% O2. De standaardbewaring was bij 0-1 graad Celsius. De conclusie van onderzoeker Kees van Wijk van PPO-AGV na eenjarig onderzoek was dat CA-bewaring geen verbetering geeft ten opzichte van traditionele bewaring. Het enige voordeel is een iets groenere kool. De kolen werden op 28 maart beoordeeld op een bijeenkomst georganiseerd door LTO Vollegrondsgroente.net.

PPO-Vredepeel mat ook de gehalten aan ethyleen in praktijkcellen tijdens de bewaring van Chinese kool. Een gehalte van 2 ppm kan al zorgen voor de vorming van geel blad. De metingen in bewaarcellen op drie verschillende locaties leverde een maximale score van 0,195 ppm op. Daaruit concludeert Van Wijk dat de productie van ethyleen door aanwezige rottende kolen - in goed geventileerde bewaarcellen - geen probleem hoeft te vormen.

Of registreer je om te kunnen reageren.