Vollegrond

Nieuws

Vroege vorstbescherming winterprei beste

De vorst heeft in de teelt van prei in België voor heel wat schade gezorgd, wordt gemeld in de onlangs verschenen nieuwsbrief van het Proefcentrum voor de groenteteelt in Kruishoutem.

"Hopelijk komt er snel een vlotte hergroei. Zo niet, dan zal heel veel prei pas vanaf (half) april geoogst kunnen worden."Vervolgens wordt toegevoegd dat telers hun prei in de toekomst meer en langer moeten afdekken om te voorkomen dat de teelt verloren gaat.

Het proefcentrum op haar beurt geeft het goede voorbeeld in afdekproeven met vliesdoek, geperforeerde plasticfolie en Howitec  Klimadoek in op 29 juni 2012 geplante Kenton. De algemene conclusie tot nu toe is dat teelten die op tijd –voor de vorst- en voor sneeuwval zijn afgedekt, het best in conditie blijven. Klimadoek geeft wel iets meer vorstschade dan de andere bedekkingen, werd verder vastgesteld, maar kan waarschijnlijk langer blijven liggen zonder schade te veroorzaken.

Als sneeuw wordt voorspeld, kan overwogen te wachten met afdekken tot na deze neerslag. Het voordeel van minder gewicht op de planten door het sneeuwdek weegt echter niet op tegen de voordelen van vroegere afdekking, wordt geconcludeerd. Wanneer voor een langere periode vorst wordt voorspeld, is beter de bedekking voor de vorst aan te brengen, en niette wachten totdat de vorst is ingezet. De harttemperatuur in de prei blijft bij vroeg afdekken aanzienlijk hoger dan bij laat afdekken, aldus het Proefcentrum.

Of registreer je om te kunnen reageren.