Vollegrond

Nieuws

Verplicht kenteken trekkers ‘buitenproportioneel’

LTO Nederland is fel gekant tegen een verplicht kenteken voor trekkers. De PvdA vraagt in een Kamermotie het kabinet om verplichte kentekening van trekkers voor te bereiden.

In een brief aan de Tweede Kamer stelt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland dat de meeste trekkers maar heel incidenteel gebruik maken van de openbare weg. Een verplicht kenteken is een zware en dure vorm van registratie. “Het is buitenproportioneel om al het landbouwverkeer daarmee te belasten”, aldus Maat.

De kosten voor een kentekenplaat worden inclusief de administratieve lasten geraamd op 100 euro. In totaal komt dat neer op administratieve lasten voor de sector van jaarlijks 49 miljoen euro. LTO vindt zo'n lastenverzwaring niet passen bij het voornemen in het Regeerakkoord om de regeldruk voor ondernemers te verlichten.


Als alternatief stelt LTO de invoering voor van een vrijwillige herkenningsplaat. Die zou met name toegepast kunnen worden bij snellere landbouwvoertuigen. LTO legde dit idee al eerder, samen met Veilig Verkeer Nederland, Cumela en Transport en Logistiek Nederland, neer in Den Haag.

Of registreer je om te kunnen reageren.