Vollegrond

Nieuws

Veiling REO verwacht minder prei

Door de afgelopen vorstperioden heeft de niet afgedekte prei in West-Vlaanderen veel geleden. Veiling REO verwacht dat de aanvoer van prei nog twee weken redelijk op peil zal blijven, maar daarna snel zal terugzakken.

In West-Vlaanderen vroor het in de eerste vorstperiode tot 15 graden en dat is voor deze regio in Zuidwest-België zeer ongebruikelijk. Afdekken van prei, zoals dat zeker de laatste twee jaar in Nederland veel wordt gedaan, is in deze regio slechts op een klein gedeelte van het areaal uitgevoerd.

De niet afgedekte prei die nog op het veld staat, is zichtbaar zwaar door de vorst getroffen en veiling REO verwacht daarom dat begin maart de aanvoer snel zal gaan dalen omdat veel telers door hun prei heen zullen zijn. Verder is het afwachten in hoeverre de getroffen prei nog tot hergroei komt. Van een normale productie zal in ieder geval geen sprake meer zijn.

De totale aanvoer op Veiling REO in het seizoen 2012/2013 zal zeker lager uitkomen dan in het seizoen 2011/2012. Dat komt ook omdat de producties dit seizoen in West-Vlaanderen in zijn algemeenheid op een lager niveau liggen, omdat veel prei vanwege de vele regen pas een stuk later is geplant dan de bedoeling was. Die achterstand hebben de gewassen niet meer kunnen inhalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.