Vollegrond

Nieuws 3 reactieslaatste update:28 feb 2013

Trekkers krijgen verplicht kenteken

Trekkers in Nederland krijgen een verplicht kenteken. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft met het voorstel van de PvdA ingestemd om alle trekkers in Nederland van een kentekenplaat te voorzien.

Met de PvdA vinden ook D66, GroenLinks, SP, PvdD, 50Plus en de ChristenUnie, dat het tijd wordt voor gekentekende landbouwtrekkers. Minister Melanie Schultz van Haegen heeft aangegeven deze Kamermeerderheid te willen volgen. Op welke termijn Schultz van Haegen met voorstellen komt, is nog onduidelijk.

De organisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) vindt de invoering van het verplichte kenteken een belangrijk succes. “Het kenteken is essentieel om het toezicht op trekkers te verbeteren en daarmee de verkeersveiligheid te versterken en oneigenlijke concurrentie met de vervoerssector tegen te gaan”, stel TLN. “Jaarlijks vallen zo’n zestien doden en honderd gewonden in het verkeer als gevolg van ongevallen met een trekker. Doordat tot op heden een kentekenplicht ontbrak, konden politie en justitie nauwelijks handhaven op overtredingen en misbruik van trekkers.”

LTO Nederland is boos over het feit dat een meerderheid van de Tweede Kamer zich heeft geschaard achter een kenteken voor tractoren en landbouwvoertuigen. “LTO heeft zich hier tegen verzet, omdat een verplicht kenteken als losse maatregel niet bijdraagt aan een betere verkeersveiligheid en leidt tot lastenverzwaring”, zegt Herman van Ham, dossierhouder namens LTO Nederland. Nu de motie is aangenomen wil LTO Nederland zo snel mogelijk met minister Schultz in overleg treden over de mogelijkheden om de lasten voor de betrokken ondernemers zo laag mogelijk te houden.

Laatste reacties

 • P.M.M. Zwinkels

  zie je wel, dt ze ons niet serieus nemen?
  En de boer ploegde voort met nog meer regeltjes, nog meer administratie, nog meer regelzucht, nog meer papieren, nog meer kosten en liet het over zich heen komen, dat juist die boer het weer is, die altijd maar weer alle regels overtreedt. Wanneer krijgt een rollator een nummerplaat en een fiets, misschien ook de boer zelf op zijn verplicht gestelde pet om te zien, dat het een boer betreft?? Het werkzaam houden van een grote schare ambtenaren heet bij ons: 'verkapte werkloosheid'!

 • P Verschuren

  Ik zie het probleem niet eerlijk gezegd. Er zijn honderden zinloze regels waar ik moeite mee heb, maar dit is toch gewoon logisch. Waarom zou je hier tegen zijn?

 • J.P.H. van Enckevort

  Het slaat werkelijk nergens op om met genoemde argumenten een kenteken verplicht te stellen. TLN reageert wel erg overdreven met zijn oneerlijke concurrentie door trekkers. Waar gaat het dan om, om een paar aannemers die met trekkers zand versjouwen en een aantal tuinders die hun eigen produkt vervoeren. Het niet kunnen handhaven op overtredingen snap ik al helemaal niet, landbouwverkeer moet nu toch ook aan regels voldoen? en het houden aan verkeersregels is toch iets voor de bestuurder en niet voor het vervoermiddel? Kan mij niet voorstellen dat je niet als schuldige wordt aangemerkt als je een ongeluk veroorzaakt door met je trekkker bijvoorbeeld door rood licht te rijden?
  Misbruik van trekkers? ja dat is tegen natuurlijk dat moet je echt aanpakken...

  kortom na afschaffen rode diesel en assurantiebelasting op hagelverzekering nu waarschijnlijk weer een leuke rekening voor alle landbouwvoertuigen, waarvan velen maar zelden op de openbare weg komen.
  als ze met lage prijzen niet kapot te krijgen zijn dan kunne we er nog wel wat uitmelken uit die land en tuinbouw. Goed bezig daar in Den Haag!

Of registreer je om te kunnen reageren.