Vollegrond

Nieuws 1 reactie

Seizoen Chinese bewaarkool verloopt moeizaam

Al weken schommelen de prijzen van Chinese bewaarkool klasse I tussen de 30 en 40 cent per kool van 800 gram. De prijsverschillen tussen de Mechelse Veilingen, ZON fruit & vegetables en The Greenery waren in de afgelopen weken minimaal.

Het seizoen voor Chinese bewaarkool verloopt vrij moeizaam. Dit in tegenstelling tot wat de verwachting was, vanwege berichten in december dat er in andere landen problemen met de teelt zouden zijn. Daarnaast is er minder Chinese kool in de bewaring gegaan dan in voorgaande jaren. Dan zou het logisch zijn dat er sprake is van een vragende markt met daarbij passende prijzen, maar daarvan blijkt volgens een gespecialiseerde teler tot half februari nog geen sprake te zijn.

Een aantal telers heeft in januari al wel de nodige kool afgezet omdat de prijzen van rond de 40 cent voor die maand nog vrij redelijk waren. Voor bewaarkool in februari geldt dat niet meer, omdat de bewaarkosten oplopen en er meer uitval is door slijtage. Over het algemeen is de Chinese kool nog steeds van goede kwaliteit, alleen speelt de bewaarziekte ‘stip’ sommigen partijen parten.

Een handelaar bevestigt de situatie. “Het is een kleine markt. Is het aanbod net iets te groot dan zakt de prijs tot onder 30 cent; is het aanbod krap dan stijgt dat tot iets over de 40 cent.” Het voordeel van bewaarkool is dat het op bestelling kan worden geleverd, alleen wordt bij te lange bewaring de geschiktheid voor de snijderij minder omdat er dan een blad extra af moet, waardoor de kool bleker is. Als de bewaarkool in Nederland op is, is er het alternatief Chinese kool uit Oostenrijk totdat er weer Nederlandse Chinese kool vanuit de kas geleverd kan worden. Daarvan is sprake vanaf eind april/begin mei.

Eén reactie

  • L.P.J. Duijvestijn

    Even wat rechtzetten. Kaskool is er al vanaf 20 maart. (bij mij te kopen) Het Nederlandse buitenseizoen start 1 mei.

Of registreer je om te kunnen reageren.