Vollegrond

Nieuws laatste update:27 feb 2013

PT: steeds minder rode kool

De productie van rode kool is sinds 2006 gedaald van 50 miljoen kilo naar ruim 41 miljoen kilo. Ongeveer 40 procent daarvan, zo’n 18 miljoen kilo, wordt in Nederland verwerkt in blik, pot of diepvries, blijkt uit de Groente- en Fruitmonitor van het Productschap Tuinbouw (PT).

Grootste afnemers zijn Frankrijk, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk. De meeste export vindt plaats in maart, april en mei. Consumenten in Nederland en Duitsland kopen rode kool het meest in pot (bijna 40 procent) Ongeveer 20-25 procent van de consumenten koopt de rode kool vers en voorgesneden.

Rode kool wordt zowel in Nederland (95 procent) als in Duitsland (78 procent) meestal gecombineerd met aardappelen en vlees. Een kleine groep mensen eet rode kool ook in de salade.

Het valt op dat jongere mensen relatief minder vaak rode kool eten dan oudere mensen. Met name Duitse jongeren eten zeer weinig rode kool eten en dat Nederlandse ouderen aanzienlijk meer rode kool eten dan Duitse ouderen; respectievelijk 30 procent en 20 procent.

De Groente- en Fruitmonitor vraagt via een online panel dagelijks 40 tot 50 Nederlandse- en eenzelfde aantal Duitse consumenten naar hun eetgedrag.

Of registreer je om te kunnen reageren.