Vollegrond

Nieuws laatste update:10 dec 2013

DLV zoekt telers voor test met knolgewas yacon

DLV Plant zoekt telers die volgend jaar de teelt van yacon op kleine schaal willen testen. Enkele telers hebben zich inmiddels gemeld.

DLV Plant voert samen met Proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat proeven uit met een voor Nederland nieuwe groente. Yacon is geschikt als grondstof voor salades. Het kan ook worden gekookt of gefrituurd. Het bevat inuline. Daardoor smaakt het zoet en is geschikt als zoetstof voor mensen met suikerziekte. De bladeren zijn geschikt als veevoer.

Op de proefboerderij zijn dit jaar zeventig yacon-planten geteeld. De planten zijn eind vorige week geoogst. Adviseur Cor van Oers van DLV Plant schat dat een opbrengst van 60 ton per hectare mogelijk is. "De yacon is een sterke plant. Ondanks het koude voorjaar en een bodemstructuur die niet optimaal was, is toch een goede opbrengst mogelijk."

De yacon is een bijzondere plant, vindt Van Oers. "Het produceert twee soorten knollen. De grote langgerekte vegetatieve knollen zijn geschikt als voedingsingrediënt. De generatieve broedknollen zijn veel kleiner en kunnen we volgend jaar weer uitplanten."

Op de Rusthoeve is in 2014 een terrein van bijna 2 hectare gereserveerd voor de Biobased Innovations Garden. Van Oers: "Daar gaan we volgend jaar 64 gewassen telen die een rol kunnen spelen als groene grondstof voor de biobased economy. Daar gaan we ook weer yacon uitplanten."

Van Oers wil meer weten over de beste bewaring van de eetbare knollen en de broedknollen. "En we gaan testen of de teelt in ruggen kan. Dan kun je de oogst mechaniseren, zowel die van het blad als van de twee soorten knollen. We willen graag aan de slag met telers om te zoeken naar afzetmogelijkheden. We willen kleinschalig beginnen. Het is nog te vroeg om iets te zeggen over een kosten-batenanalyse."

Of registreer je om te kunnen reageren.