Vollegrond

Nieuws

Syngenta en Agrisemen komen met nieuwe spruitenrassen

Zaadfirma Syngenta komt met het vorsttolerante spruitenras SG 1467 voor de oogst vanaf de tweede helft van december. Agrisemen komt met de rassen AS 344, AS 344 en A 345.

"Een vroeg vorsttolerant ras met grove donkergroene spruiten dat goed in het blad blijft zitten", omschrijft Gerard Barendregt  nieuwkomer SG 1467, "inspelend op de vraag van de telers. De keus valt nu nog op Albarus of Clodius, maar daarmee zit je al ver in januari." SG 1467 is het komend jaar nog beperkt beschikbaar, en komt naast de eveneens nieuwe rassen Gladius en Kobelius. Gladius is voor de oogst vanaf half oktober tot eind november, naast Cyrus. Het gewas is groeikrachtig en stevig, en zeer mild van smaak. Volgens Barendregt is dat bijzonder voor de genoemde oogstperiode. Planten vanaf half april.

Kobelius, een echt B-ras, is vanaf half november tot eind december oogstbaar. Uniforme zetting, en goede stevigheid. Niet planten voor 25 april.

Het ras Gigantus is al enkele jaren op de markt, maar met problemen met de zaadproductie. Dat is opgelost, het ras is vanaf komend seizoen grootschalig op de markt. Barendregt omschrijft Gigantus als een superras voor minder groeikrachtige gronden, waarvoor met name aan de basis een spaarzame N-bemesting vereist is. Algemeen gesteld kan Gigantus toe met 70 procent van de gangbare basisgift N.

Nieuw voor Syngenta is ook wat het bedrijf aanduidt als Rosette-sprouts, met in rozetten groeiende spruiten. Het bedrijf komt met nu  3 proefnummers voor de praktijk met variatie in oogstperiode en kleur.

Zaadfirma Agrisemen komt, indien de zaadkwaliteit in orde blijkt, met de rassen AS 340, AS 344 en AS 345. AS 340 en AS 344 zijn B-rassen voor de oogst vanaf begin december. AS 344 vraag daarbij weinig stikstof "dat is wel een punt om rekening mee te houden", aldus Cees van Drunen van Agrisemen. As 345 geeft A-spruiten, eveneens in december. Deze Agrisemen-rassen moeten in de laatste week van april geplant worden, met name AS 340 kan bij later planten piramidaal worden.

Foto

  • SG 146, vroeg winterras met B-spruiten.

    SG 146, vroeg winterras met B-spruiten.

  • Rosette-sprouts. Syngenta neemt drie nummers in het programma op.

    Rosette-sprouts. Syngenta neemt drie nummers in het programma op.

  • Gigantus: "superras voor minder groeikrachtige gronden. Wel zuinig zijn met stikstof".

    Gigantus: "superras voor minder groeikrachtige gronden. Wel zuinig zijn met stikstof".

Of registreer je om te kunnen reageren.