Vollegrond

Nieuws laatste update:14 nov 2013

Rechter wijst vergoeding wildschade af

In hoger beroep heeft de Raad van State het Faunafonds in het gelijk gesteld door een schadeclaim van een teler af te wijzen.

De betreffende teler van aardbeiplanten claimde dat de schade van 27.000 euro moest worden vergoed, omdat hij ruim voldoende had gedaan om wildschade te voorkomen. Het Faunafonds en eerder dit jaar ook de rechter oordelen anders. De teler teelde de planten aan de rand van het Rucphense bos en had een afrastering langs het bos, gebruikte knalapparaten, geurstoffen en legde afschrikwekkend haar neer. Verder liet hij het perceel bejagen, maar dat ging niet ver genoeg oordeelde de rechter, zo blijkt uit de recent gepubliceerde uitspraak.


De teler had geen hoge afrastering rondom het perceel aangevraagd omdat deze vergunningsplichtig is. Hij had daarbij gehoord dat de gemeente terughoudend is in vergunningen voor afrasteringen. Bovendien waren de kosten te hoog, zo vermoedde de teler. De rechter oordeelde dat bij de keuze voor een kapitaalintensieve teelt van aardbeienplanten ook de keuze voor afrastering meegenomen moet worden. De teler ging voor de vergunning verder uit van een advies en heeft geen aanvraag bij de gemeente neergelegd. De schade krijgt hij dus niet vergoed.

Of registreer je om te kunnen reageren.