Vollegrond

Nieuws laatste update:11 nov 2013

Preirassen trekken zestig belangstellenden

Acht zaadfirma’s lieten op woensdag 6 november in totaal twintig preirassen zien. Die werden bekeken door zestig belangstellenden op een proefveld dat werd aangelegd op het bedrijf van Heinz Therstappen in Nettetal, net over de grens bij Venlo.

Eigenschappen waar preirassen aan moeten voldoen, passeerden tijdens de presentaties van de diverse zaadfirma’s de revue. Dan gaat het om schoningsgemak, opgerichtheid van het blad, schachtlengte, bladkleur, veldhoudbaarheid en gevoeligheid voor ziekten en plagen. Praktijkervaringen wijzen uit of de geschetste eigenschappen er ook uitkomen als een ras op grote(re) schaal wordt geteeld. De vakgroep Krefeld-Viersen organiseerde de bijeenkomst bij Heinz Therstappen.

Nunhems

Van Nunhems stonden de inmiddels bekende rassen Pluston, Belton en Poulton op het proefveld. De wat minder bekende Lexton stond er ook. Dat ras wordt vooral in Engeland geteeld voor de fijnere prei. In Nederland neemt de belangstelling echter toe, omdat er afzetmarkten zijn die fijne, mooi gestrekte prei vragen.

Seminis

Seminis gaat komend seizoen twee nummers commercieel in de markt zetten: SV3192ZE en SV3274ZL. Nummer 3192 is voor rooien vanaf half september tot eind november. De lange schacht en de lage gevoeligheid voor trips en roest zijn opmerkelijke eigenschappen. Nummer 3274 is iets donkerder en voor rooien van half augustus tot half november. Van nummer SV3225Z is in 2014 beperkt zaad beschikbaar. Rooiperiode is september/oktober/november. Het ras is door zijn lange schacht geschikt voor ter plaatse zaaien.

Uniseeds

Uniseeds vertegenwoordigt zaadfirma Toza uit Groot Brittannië. Cambridge en Lincoln zijn twee wat lichter gekleurde rassen. Cambridge is voor rooien vanaf half juli tot eind oktober en Lincoln voor september tot half november. Lincoln (TZ3137) zal een andere naam krijgen, omdat deze naam al aan een ander preiras vergeven was. Lancaster is voor rooien vanaf november tot eind januari. Vanwege zijn schachtlengte geschikt voor ter plaatse zaaien. Banbury is een vroege prei voor planten in week 10/11. Van Lancaster is voldoende zaad, van de andere rassen is beperkt zaad verkrijgbaar.

Enza

Enza toonde de vroege prei Chinook. Gevaria heeft een lange schacht en is meer geschikt voor de industrieteelt. Navajo is het ras waar Enza op inzet als nieuwe winterprei. Het ras is donker en opgericht. De schachtlengte is wat korter, zodat het niet geschikt is voor ter plaatse zaaien.

Syngenta

Syngenta schuift Mercurian voor het komende seizoen naar voren. De rooiperiode loopt van september tot Kerstmis. Het opgerichte type is donker van kleur. Door de wat langzamere groei heeft het ras een goede veldhoudbaarheid. Het ras is iets roestgevoelig, maar dat vormt met de beschikbare middelen tegen schimmels geen probleem
Oberon is voor rooien vanaf november tot en met januari. Het ras is iets korter en iets donkerder dan Mercurian. De firma wil met het ras eerst nog meer ervaring opdoen, voordat het grootschaliger de praktijk in gaat.

Nickerson Zwaan

Nickerson Zwaan heeft al zo’n jaar of vijf ervaring met Callahan als ras voor rooien vanaf september tot eind november. Het ras is geschikt voor ter plaatse zaaien met een schachtlengte van 24 tot 28 centimeter. Optimale rooiperiode is 120 tot 140 dagen na planten.

Bejo

Bejo liet naast de inmiddels vertrouwde Curling voor rooien van eind september tot in januari, de rassen Swimmer en Keeper zien. Swimmer is voor rooien vanaf 10 augustus tot eind oktober en heeft een vrij korte schacht. Bij leveren van korte prei, zit er daarom nog redelijk wat blad op. Keeper zit in de rooiperiode van Curling, maar is donkerder en wat korter van schacht. Curling is voor rooien van eind september tot in januari, maar dan op het laatst vanuit de koelcel.

Rijk Zwaan

Rijk Zwaan zet Martisse in de markt als herfstras met een lange schacht. Om voldoende lengte wit te krijgen werd het ras een keer aangeaard.

Of registreer je om te kunnen reageren.