Vollegrond

Nieuws

Nederland tweede bestemming Franse bloemkool

Nederland heeft vorig jaar bijna 26.400 ton bloemkool uit Frankrijk aangevoerd en is daarmee de tweede exportbestemming na Duitsland dat op 57.300 ton kwam. Op de derde plaats komen de Britten met bijna 21.500 ton, terwijl Italië en Spanje kleinere hoeveelheden afnamen.

Frankrijk heeft daarmee in 2012 in totaal 156.600 ton bloemkool naar het buitenland kunnen verhandelen. Dat meldt de agrarische infodienst Agreste in een productoverzicht. Aan de andere kant voerden de Fransen ook 47.000 ton van deze groente in, waarvan 35.200 ton uit Spanje afkomstig was. Ons land kon op de Franse markt een bescheiden 1.658 ton bloemkool afzetten.

Verder zal de Franse oogst aan bloemkolen dit seizoen uitkomen rond 329.000 ton. Frankrijk blijft daarmee de derde producent van Europa, na Italië dat ruim een kwart van de totale Europese productie voor haar rekening neemt, en op korte afstand van Spanje. Het areaal aan bloemkolen in Frankrijk is met 19.190 hectare vrijwel even groot als vorig jaar. Daarvan bevindt een goede 17.000 hectare zich in het westen van het land, met name Bretagne. De totale opbrengst komt echter lager uit doordat het gemiddelde gewicht van de bloemkolen volgens Agreste wat kleiner is dan vorig seizoen. Vergeleken bij het vijfjaarlijks gemiddelde zal de oogst ook acht procent lager uitvallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.