Vollegrond

Nieuws laatste update:2 dec 2013

Grove druppels tegen trips in prei

Grove, zware druppels die diep in de preischacht rollen, dat biedt het beste resultaat tegen de bestrijding van trips. Tot die conclusie komt Syngenta Crop Protection in proeven bij de bedrijven Groentemakers en Willemssen.

In de proef van 2013 van Syngenta Crop Protection bij de familie Willemssen in Sevenum werden in samenwerking met Hans Cornelissen van de firma Hardi verschillende waterhoeveelheden (300 en 500 liter per hectare), verschillende rijsnelheden (3,5 en 5 kilometer per uur), verschillende drukhoeveelheden (1 en 5 bar) en verschillende doppen (standaard dop en antidrift dop) in dertien verschillende variaties met elkaar vergeleken. Het beste resultaat tegen trips werd bereikt met een 90% antidriftdop (Lechler IDK 120-06) met 300 liter water bij 5,6 kilometer rijsnelheid en 1 bar druk.

 

Luchtondersteuning en super-uitvloeier

Aanvullend gebruik van luchtondersteuning pakte in deze proef niet goed uit, omdat het gewas door de lucht werd dichtgeslagen. Ruud Roeven van Syngenta concludeert hieruit dat een juiste afstelling (ook) bij luchtondersteuning van eminent belang is en niet dat luchtondersteuning geen verbetering van het indringingseffect zou kunnen geven. Het toevoegen van een super-uitvloeier gaf geen betere indringing in het gewas, maar zorgt wel voor een betere bladbedekking. Dat is bij de bestrijding van schimmels echter belangrijker dan bij trips.

 

Bevestiging conclusies

In 2012 werd een vergelijkbare proef uitgevoerd bij Groentemakers in Maasbree en daaruit werden dezelfde conclusies getrokken. En hoewel in proeven op PCG Kruishoutem andere doppen werden gebruikt en die proeven niet geheel vergelijkbaar zijn, komt onderzoeker Luc de Rijcke van het PCG tot dezelfde conclusies als Syngenta: antidriftdoppen geven tegen trips het beste resultaat. In 2014 wil Syngenta de proef nog een keer herhalen om tot definitieve conclusie te komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.