Vollegrond

Nieuws

Doordraai ijsbergsla wekt onvrede Zwitsers

Zwitserse telers van ijsbergsla zijn ontevreden na het doordraaien van maximaal 100 ton ijsbergsla van Zwitserse telers.

Oorzaak is de te grote invoer van sla uit de EU, zo laat de Zwitserse handelskoepel Swisscofel weten. Ook de Schweizer Verband der Gemüseproduzenten erkent dat er fouten zijn gemaakt door te forse invoer. Zwitserland stelt de grenzen steeds meer open voor EU-product, maar Zwitserse telers blijven beschermd voor te grote invloed van buitenlandse aanvoer. Zo wordt wekelijks geoordeeld of het binnenlandse aanbod voldoende is om de vraag te dekken. Een besluit om te importeren wordt dan ook door de Schweizer Verband der Gemüseproduzenten beoordeeld. Dat is ook bij deze doordraai van ijsbergsla gebeurd, laat de telersorganisatie weten. Jaarlijks krijgen de telers 500 importaanvragen te verwerken. Dan gaat het wel eens mis, laat de organisatie weten aan Zwitserse media.

Zwitserse winkels van Migros en Aldi hebben zich geconformeerd aan de situatie dat Zwitserse groente eerst op moet voordat import is toegestaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.