Vollegrond

Nieuws laatste update:25 nov 2013

Automatische oogstmachine steelt aspergeshow

AutoSpar, zo heeft Strauss zijn gloednieuwe automatische oogstmachine voor asperge genoemd. De techniek in de machine is op zich niet nieuw, maar Strauss heeft er een eigen variant op bedacht.

De AutoSpar, een samentrekking van automatisch en spargel, is een machine van circa drie meter lang met een oogstgedeelte van ongeveer twee meter. Met een camerasysteem in de detectie- en oogstunit worden over die twee meter eerst de asperges gedetecteerd, en vervolgens gaat de unit terug om ze over die lengte één voor één te oogsten en in bakjes te leggen.

Het veld in
Tot op heden is de AutoSpar alleen onder laboratoriumomstandigheden getest. Het komende seizoen gaat de machine het veld in. Uit praktijkervaringen met andere automatische oogstmachines blijkt dat dan pas de onvolkomenheden tot uiting komen. Strauss gaat nu uit van een capaciteit van een halve hectare in 8 uur, waarbij een persoon de machine controleert en wisselt van rij. Dat moet wel handmatig gebeuren. Wat de machine moet gaan kosten is nog niet bekend. De kosten zullen zeker 'enkele tienduizenden' euro's' bedragen, aldus een vertegenwoordiger van Strauss. Volgens hem blijft de prijs ruim onder €100.000.

Opvallendste nieuwtje
De AutoSpar werd op woensdag 20 november gepresenteerd op de Asperge- en Aardbeibeurs in Karlsruhe en was zonder twijfel het meest opvallende nieuwtje. De Nederlandse firma Imix Vision Support Systems uit Apeldoorn is een van de partners in het project.

Klik hier voor een demonstratie van het werkingsmechanisme. Voor de demonstratie loopt de machine vaker heen en weer voordat hij de asperge daadwerkelijk oogst. Ook maakt het mes nu niet de snijdende beweging van een kwartslag door de stengel.

Of registreer je om te kunnen reageren.