Doorgaan naar artikel

Spruiten doorstaan wateroverlast met kunst- en vliegwerk

De gevolgen van de wateroverlast van twee weken geleden in delen van Zeeland en Zuid-Holland lijken voor de spruitenteelt mee te vallen. Van wegvallen van planten is alleen sprake op de laagste plekken van sommige percelen en de kwaliteit van te oogsten spruiten trekt weer bij.

Telers zijn wel druk geweest met bijmesten en extra gewasbescherming tegen schimmels en dat ging op een aantal percelen vanwege de bodemcondities ook maar net. “Het is kiezen of delen”, stelt Jan Willem Scherpenisse van Van Iperen. “Je moet wat doen, maar de rijsporen krijgen wel veel voor de kiezen.”



Beide teeltmaatregelen hadden wel effect, want de meeste planten zijn aan de groei gebleven en spruiten die wat glazig oogden, zijn bijgetrokken. Op sommige percelen is wel sprake van planten die het blad wat laten hangen. De conclusie van Scherpenisse is dan ook dat de schade op Voorne-Putten gelukkig meevalt. Wel stelt hij vast dat het telen van een goede kwaliteit spruiten dit jaar extra lastig is. Dat komt mede door de wateroverlast, maar ook door de hoge ziektedruk van koolmot en koolvlieg waarvan eerder sprake was.



Zijn collega Johan Aarnoudse bevestigt het beeld voor de Hoekse Waard. Hij ziet in percelen waar de meeste regen is gevallen wel plekken waar de planten lichter van kleur zijn, maar tot wegval komt het nauwelijks en door een extra bemesting zijn de planten aan de groei gebleven.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin