Vollegrond

Nieuws laatste update:28 okt 2013

Chicogrow wil onderzoek geleide bestrijding witlofmineervlieg

Dimethoaat mag niet meer en middelen die als alternatief kunnen fungeren zijn duur, hebben een beperkte inzetbaarheid en zijn in 2014 wellicht niet eens (meer) beschikbaar. Dat maakt dat een belager als de witlofmineervlieg meer ruimte krijgt en de witlofsector een probleem extra moet oplossen.

Adviesbureau Chicogrow broedt op een oplossing in de vorm van geleide bestrijding van de mineervlieg. De witlofmineervlieg vreet gangen in witlofblad, zodat product onverkoopbaar wordt. Bestrijden is dus noodzaak. Het is ook niet voor niets dat Vertimec Gold dit jaar een vrijstelling kreeg, na het vervallen van de toelating van dimethoaat.

Het zit er niet in dat er in 2014 een regulier toegelaten middel tegen witlofmineervlieg zal zijn. Dat is wellicht pas het geval in 2015. Net zo min is nu al duidelijk of er volgend jaar weer een vrijstelling voor Vertimec tegen witlofmineervlieg komt. Indien die vrijstelling er wel komt, doet dat niets af aan de hoge prijs voor het middel en aan het etiketvoorschrift dat aangeeft dat Vertimec maximaal twee keer mag worden ingezet. "Daar komt bij dat de werkingsduur van dit middel in vergelijking met dimethoaat beperkt is", aldus Bart Hesen van witlofadviesbureau Chicogrow. "Het is hoofdzakelijk effectief op de larven van de mineervlieg. Vanwege al die redenen is kalenderspuiten geen optie." Volgens Hesen geldt dat laatste ook voor insecticiden die mogelijk de komende jaren op de markt gaan komen. "Het ligt voor de hand dat ook die middelen duur zullen zijn, met een smal werkingsspectrum en met een gelimiteerd aantal toepassingen.

Een alternatief, aldus Chicogrow, is spuiten op basis van waarneming: pas behandelen als daar werkelijk aanleiding voor is, want dat vergroot de werkingsefficiëntie van het middel en verkleint de kans op 'onterecht spuiten' als bij spuiten aan de hand van de kalender.

Nog niet helemaal duidelijk is hoe spuiten 'op basis van waarneming' eruit zou moeten zien en wanneer behandelen het beste zou kunnen. Bijvoorbeeld direct na overschrijding van een bepaald aantal vliegen of na een zekere wachttijd om zo een maximaal bestrijdingseffect op de larven te realiseren. Chicogrow wil komend jaar onderzoek starten om daar meer inzicht in te krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.