Vollegrond

Nieuws

Bonduelle: lastig verwerkingsseizoen groente

Het conserve- en groentenbedrijf Bonduelle heeft dit jaar veel problemen ervaren bij de verwerking.

Zowel in Europa als in Canada verloopt de verwerking moeilijk en chaotisch waardoor fabrieken onder hun capaciteit draaien, groente van mindere kwaliteit wordt aangevoerd en de inkoopkosten naar verwachting ook omhoog zullen gaan. Bonduelle heeft in het boekjaar tot 1 juli wel 11,5 procent meer winst geboekt (52,1 miljoen euro).De omzet groeide in deze periode met 7,3 procent naar bijna 1,9 miljard euro.

Die omzetgroei is volgens de directie volledig te danken aan de dynamiek buiten Europa. Ook een aantal overnames in Rusland, Hongarije en de VS hebben aan de groei bijgedragen. Worden die acquisities niet meegeteld, dan komt de omzettoename uit op 1,9 procent, een stuk minder dan de 3,3 procent in het voorafgaande boekjaar.

Binnen Europa verkocht Bonduelle bijna één procent minder, vooral door het verder gedaalde consumentenvertrouwen in Zuid- en Oost-Europa. Door veel uit te geven aan reclame en met nieuwe producten te komen, kon het Franse bedrijf haar marktaandeel echter wel versterken. Elders in de wereld droegen een actieve marketing en verbeterde logistiek er toe bij dat de omzet bijna negen procent toenam. In Brazilië moet Bonduelle bovendien investeren in de productiecapaciteit omdat die na drie jaar aanwezigheid vol zit. Gezien die ontwikkelingen zal Bonduelle haar pijlen de komende tijd nog maar op de wereld buiten Europa gaan richten.

Ruud Peys

Of registreer je om te kunnen reageren.