Vollegrond

Nieuws

Trendwatcher over bloemkool en broccoli

Het eten van bloemkool is verankerd in onze samenleving en dat biedt perspectief om de consumptie met vernieuwende ideeën weer op te krikken. Dat stelde trendwatcher Anneke Ammerlaan op de tweede contactdag van Vegetable Valley op 9 januari in Zwaagdijk.

Zoek naar de bijzonderheden van bloemkool en probeer die op die kaart te zetten. Dat was in het kort de boodschap van trendwatcher Anneke Ammerlaan. Speerpunten daarbij kunnen zijn het in de belangstelling zetten van voorjaarsbloemkool als primeurbloemkool of andere vormen van bloemkool beter in de markt zetten (zoals Romanesco), kleurtjesbloemkool, de nadruk leggen op authentiek en echt vers recht van het veld en nostalgie (zoals rond vergeten groente).

Voor broccoli zag Ammerlaan wat minder speelveld, omdat deze groente relatief nieuw is; wel veelzijdig te gebruiken, maar ook het imago heeft van ‘als je niets beters meer weet, dan bereid ik broccoli, want daar kun je je geen buil aan vallen’.

De trendsetters zijn beter opgeleide mensen tussen 20 en 35 jaar die bewust bezig zijn met hun voedsel. Dan gaat het om authenticiteit, werkelijke duurzaamheid en lokaliteit. De topkok Jamie Oliver is het icoon van deze trend. Verantwoord eten als basis om de wereld te verbeteren, daar gaat het eigenlijk om. “Echte producten komen van echte mensen.” Daarbij noemde Ammerlaan ‘eten van eigen breedtegraad’ als grootste trend voor de komende jaren.

Als voorbeelden om de consumptie van bloemkool en broccoli op een hoger plan te tillen, noemde Ammerlaan het leveren van plantjes via de supermarkt om thuis te telen, “waarbij consumenten er achter komen dat telen een vak is en er dus waardering uitgaat naar de telers.” Verder noemde ze rassenkeuze, smaak, vorm, kleur, streekproducten, een product uit de (volle)grond, extra kwaliteit en seizoensgebonden producten als mogelijkheden om je te profileren. Andere invalshoeken zijn de revival van het inleggen (wekken) van groente, een weer toenemende smaakopvoeding van kinderen en kinderen zelf workshops koken geven. “Dus heb lef, maar ook geduld, en pak de uitdaging vooral samen met andere partijen op!”

Of registreer je om te kunnen reageren.