Vollegrond

Nieuws

Teelt blij dat Oerlemans Nederlands blijft

Onder telers van industriegroenten heerst opluchting na het vernemen van de overname van diepvriesgroentebedrijf Oerlemans door conservenfabrikant Baltussen uit Driel.

Cees Geven, directeur van telersvereniging De Schakel verwacht dat daardoor veel bij het oude blijft: “Het ergste wat had kunnen gebeuren was dat Oerlemans in buitenlandse handen kwam of in handen van een investeerder. Dan was het de vraag of de vestiging in Nederland open zou blijven. Oerlemans heeft ook een vestiging in Polen.” De Schakel is leverancier van beide verwerkers. Voor in ieder geval 2013 verwacht Geven geen wijzigingen aan de inkoopkant. “Beide partijen zijn aan het contracteren. Ze zullen dat zeker dit jaar niet op zijn kop zetten.”Geven denkt dat de overname een verstandige zet is voor Baltussen die klanten nu breed kan bedienen met diepvries en conservengroente.

Oerlemans bevestigt dat het gewoon doorgaat met contracteren voor de aangeboden prijs, die voor sommige producten een kwart hoger is dan vorig jaar. Directeur productie Lou Heijnen:  “We gaan gewoon door. Tegen de tijd dat de overname definitief is, wordt het februari en gaan we al bijna de erwten zaaien. Ik heb nog geen telefoontje gehad dat zaken anders worden.” Oerlemans koopt de groenten grotendeels direct in bij telers, terwijl Baltussen dat doet via commissionairs. Baltussen was niet bereikbaar voor commentaar.

Areaal stabiel

Geven verwacht dat ondanks de concurrentie van tarwe- en aardappelcontracten het areaal industriegroenten in Nederland stabiel blijft. De markt voor verwerkers is in beweging. Naast de overname van Oerlemans maakte Hak bekend zich uit de private label verwerking terug te trekken. De introductie van Hak op dat deel van de markt deed enkele jaren geleden bij veel telers de wenkbrauwen fronzen. Omdat Hak zich met heel lage prijzen een plek op die markt wilde bevechten, leidde dat tot prijsdruk. Die druk op de markt zal er dit jaar niet zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.