Vollegrond

Nieuws

LLTB gaat strijd aan met koperdieven

De LLTB neemt het voortouw in een project om diefstal van koper in de tuinbouw te bestrijden. Een golf aan koper- en materiaaldiefstal in Noord- en Midden-Limburg leidt ertoe dat telers zich onveilig voelen.

De bond gaat in samenwerking met de politie een project voorbereiden om koperdiefstal in de tuinbouw tegen te gaan. Daarbij gaat het vooral om het zoveel mogelijk voorkomen van diefstal van beregeningssproeiers, maar bijvoorbeeld ook om het synthetisch markeren van machines om de opsporing van diefstallen te vergemakkelijken. Verder bestaat het project uit het bundelen van alle voorvallen om zo tot nieuwe onderzoeksmogelijkheden te komen.

Voor nachtvorstberegening in boomgaarden worden volgens een woordvoerder van de LLTB nu zelfs beveiligingsbedrijven ingehuurd, omdat telers zich niet meer veilig voelen als ze ’s nachts hun apparatuur willen controleren en omdat de oogst op het spel staat. Er blijken ook telers te zijn die ’s nachts hun wasinstallatie voor het kasdek binnenhalen.

LTO Nederland trok twee jaar geleden ook al aan de bel over de golf van diefstal op het Limburgse platteland, en dat leidde tot meer attentie van de politie. Meldingen krijgen sindsdien zeker een actiever vervolg, maar het zou volgens de belangenorganisatie nog beter kunnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.