Vollegrond

Nieuws 1 reactie

Groenteverwerker wil af van jaarcontract teelt

Conservenfabrikant Baltussen wil na de overname van diepvriesfabrikant Oerlemans met telers in overleg over een nieuwe vorm van samenwerking.

Daarbij wil Baltussen af van de jaarlijkse contractonderhandelingen en meer lange termijn afspraken maken met de teelt. Dat zegt algemeen directeur Ruben Bringsken van Baltussen. “Alle partijen in de keten zijn gebaad bij meer lange termijn visie”, stelt de Baltussen-directeur. “Nu dreigt steeds het jojo-effect, waarbij het ene jaar stevige prijsstijgingen zijn en het volgende jaar door voorraden de prijs weer onder druk komt te staan. Dat is voor niemand goed.” Bringsken wil daarvoor ook met andere partijen samenwerken in de verwerking of commissiehandel en zo efficiëntievoordelen benutten. In het beste geval sluiten ook supermarktketens zich aan bij de gesprekken tot langjarige afspraken.

Voor het lopende contractjaar verwacht Bringsken geen grote veranderingen op dit punt en worden de jaarcontracten gerespecteerd. Voor een aantal kleinere producten wil Baltussen al wel gaan sturen op lange termijn afspraken.

Baltussen wil de positie van de Oerlemans-vestiging in Polen versterken, omdat een omzetgroei verwacht wordt in Oost-Europa. Voor commissionair Rijko wordt daar een prominentere positie voorzien. “Zij zijn bereid te investeren om in Polen de teelt te organiseren naar voorbeeld van Nederland met telersverenigingen.”

Eén reactie

  • P Verschuren

    Als Baltussen de verwachte prijsstijgingen voor de komende jaren wil vastleggen vind ik het prima, een prijs voor meerdere jaren vastleggen waar de schoorsteen niet van blijft roken lijkt me in ieder geval geen optie.

Of registreer je om te kunnen reageren.