Vollegrond

Nieuws laatste update:16 jan 2013

Aspergetelers gaan teelt verduurzamen

Op 24 januari gaat een 3-jarig PraktijkNetwerk Aspergeplagen van start om de teelt van asperge te verduurzamen. Hoofddoel is een milieuvriendelijke aanpak van de bestrijding van plagen, maar ook een duurzame aanpak van schimmels en onkruiden wordt bekeken.

Binnen de aspergesector is behoefte aan het in beeld krijgen van de mogelijkheden van het duurzaam bestrijden van insecten, zoals de aspergekever en de aspergevlieg. Duurzaam heeft in deze twee betekenissen; duurzaam bestrijden, maar ook duurzaam richting milieu.

Op dit moment zijn er nog veel onduidelijkheden over de effecten van een duurzame bestrijding en is wat wel duidelijk lijkt te zijn gebaseerd op aannames.

Het onderzoeksvoorstel ‘Aspergeplagen duurzaam te lijf’ moet de antwoorden gaan geven op de praktische haalbaarheid van de geschetste duurzame mogelijkheden, evenals van de mogelijke effecten.

Door de goedkeuring van het project door het Ministerie van Economische Zaken en het zeker zijn van de benodigde financiering kan het PrakijkNetwerk Aspergeplagen vanaf donderdag 24 januari 2013 op de rit worden gezet.

Het PraktijkNetwerk richt zich op mechanische beheersing van de aspergekever, aspergevlieg- en schimmeldrukverlaging middels loofafvoer, ei-afzet- en onkruidonderdrukking door bodembedekking en de inzet van alternatieve producten tegen insecten.

Of registreer je om te kunnen reageren.