Doorgaan naar artikel

‘Afwijzing Naktuinbouw meldpunt aardbeiziekten gemiste kans’

NAKTuinbouw ziet niets in het voorstel van de landelijke werkgroep aardbei om bij deze instelling een meldpunt in te richten waar ziekteproblemen met aardbeiplanten gemeld kunnen worden.

“Een gemiste kans”, aldus werkgroepvoorzitter Mark van Aert in zijn openingswoord op de landelijke aardbeidag op 9 januari in Den Bosch.



Ziekteproblemen met planten voor de productie, ook andere dan Xanthomonas, worden meestal direct tussen de teler en de kweekbedrijf opgelost, meestal zonder tussenkomst van NAKTuinbouw. De landelijke werkgroep is van mening dat dergelijke problemen ook gemeld worden bij NAKTuinbouw, maar zonder dat de keurmeesters daar actief bij ingeschakeld  worden. “Als NAKTuinbouw wordt geïnformeerd kan ze alerter zijn bij haar werk in het veld”, aldus Van Aert. De afwijzing van het voorstel is volgens de voorzitter een gemiste kans, omdat daarmee voorbij gegaan wordt aan de noodzaak van voldoende vertrouwen. “Iedereen heeft zijn rol en verantwoordelijkheid in de keten. Alleen als iedereen die rol vervult, pas dan kan er vertrouwen ontstaan.”

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin