Vollegrond

Nieuws laatste update:7 sep 2012

UV doodt schimmels maar is arbeidsintensief

Schimmels en bacteriën leggen het loodje als ze worden blootgesteld aan te veel UV-licht. Dat is het principe van het systeem van Cleanlight in Wageningen. Het gewas moet wel elke 48 uur worden belicht. Een uitvoering van de Cleanlight voor toepassing in prei was onlangs te zien op de demodag voor bladgewassen en prei in Zeeland.

Het Cleanlight-systeem doodt bacteriën en schimmels die van buitenaf in het gewas dringen. Het laat insecten -inclusief natuurlijke vijanden- ongemoeid. De bottleneck zit hem in het aantal keren dat de machine van stal gehaald moet worden. Voor veel teelten is de noodzaak iedere twee dagen door het gewas te moeten hoogstwaarschijnlijk te veel.  Die interval oprekken is echter niet aan te bevelen, benadrukt adviseur Ries Neuteboom van Cleanlight.

Vervangt spuit niet
Het apparaat draaide de afgelopen twee jaar in prei. Het realiseerde daar volgens Neuteboom een middelbesparing van 66 procent. Het is dus zeker geen vervanging van de spuitmachine, wel een aanvulling.

In Groot-Brittannië draaien Cleanlight-machines in de vollegrond in de teelt van ruccola. Dit gewas is zeer meeldauwgevoelig. ‘Voor die teler was de afweging niet zo moeilijk, want de Cleanlight wist hij het uitvalpercentage terug te dringen van 80 procent naar 15 procent.” De getoonde machine voor prei heeft een werkbreedte van 4,5 meter en heeft een richtprijs van €23.000 tot €28.000.

Of registreer je om te kunnen reageren.