Vollegrond

Nieuws

Open dagen zaadbedrijven op een rij

Alle open dagen van 25 september tot en met vrijdag 29 september. Syngenta houdt op 22 september een regionale open dag bloemkool/broccoli.

Bejo (Trambaan Warmenhuizen)

Volledig  assortiment. Verder worden de gebruiksmogelijkheden van diverse rassen rode en wittekool belicht in een teeltdemo met uiteenlopende plantafstanden. In de tent wordt onder andere met gekleurde peen en met paarse scheutjesbroccoli gekookt en gebakken, inspelend op het  thema ‘smaak, gezondheid en gemak’. Verder is plaats ingeruimd voor de traditioonele mechanisatiebeurs, met demonstraties planten, schoffelen en sluitkool oogsten. Op een nabijgelegen perceel zandgrond draaien diverse merken peenrooiers. Hier ligt ook het volledige peenassortiment. Op het biologische demoveld: volledig assortiment en aandacht voor niet kerende grondbewerking in een vruchtwisseling met ui, wittekool, rode biet en een groenbemester.

Rijk Zwaan (Galgeweg 1, Opperdoes)

Bloemkool en sluitkool.

Rijk Zwaan (Eerste Kruisweg 29, Fijnaart)

Demoveld tot eind oktober na afspraak. Volledige assortiment, inclusief brassica’s, bladgewassen en spinazie.

Seminis (Westeinde 165, Enkhuizen)

Volledig assortiment, inclusief nieuwe bloemkoolrassen voor zomer en herfst. Verder wordt  het eerste machinaal oogstbare broccoliras geïntroduceerd en wordt de machinale oogstwijze gedemonstreerd.

Syngenta (Cornelis Kuinweg 28a, Andijk)

Fields of Innovation met een snijderij, waar te zien is hoe het zaadbedrijf gewassen voor grootschalige verwerking selecteert. Koks gaan aan de slag  met producten als pink cabbage, saladcabbage en gekleurde bloemkool (wit, oranje, groen, paars en –nieuw- roze).

Pink cabbage is een roze sluitkoolvariant met een fijne structuur. Anders dan rode kool ‘bloedt’ pink cabbage niet, waardoor deze kool past in mengsels met andere (salade)groenten. Saladcabbage kan door zijn hoge brix een alternatief zijn voor ijsbergsla.

Sakata (Tolweg 13, Zwaagdijk)

Volledig assortiment, incluisief enkele nieuwe nummers voor broccoli, zoete platte kool, lange industriebiet en zoete rode biet met een brix > 12. ‘Uniek’, aldus Sakata. Verder liggen er nieuwe nummers in spinazie en in rode radijs.

Takii (Hoofdweg 19, De Kwakel)

Volledig assortiment, waaronder nieuwe Chinese koolrassen Preduro (vroege teelt) en Enduro (bewaring) en wittekoolras Verdeco voor de zomer. Verder is het uienassortiment te zien.

 

Het biologische  veredelingsbedrijf

Vitalis (Hengelderweg 6, Voorst)


Diverse nieuwigheden als herfstbloemkool, winterprei met een lange schacht en courgette met resistentie tegen CMV. Verder liggen er  drie volledig Nasanovia- en Bremiaresistente rassen in een compacte, middelgrote en grote groeiwijze. Daarnaast ligt er een demo  met easyleaf.

NickersonZwaan (Clause, Vilmorin, Middenweg 15, Dirkshorn)

Volledige assortiment. Op woensdag is er een excursie naar uientelers, op woensdag naar sluitkooltelers.


Vilmorin


Programma peen en bladgewassen.

Clause

Vroege bloemkoolras Clipper en nieuwe courgetterassen (type Tosca) met een hoge virustolerantie. Verder is het seizoensbrede assortiment witvlezige meirapen te zien Op het broccoliveld staat nieuwkomer Cuba, deze volgt zo’n 5 dagen na Sirtaki.

Of registreer je om te kunnen reageren.