Vollegrond

Nieuws 1 reactie

LTO tegen maatregel vergoeding wildschade

Om eventueel in aanmerking te komen voor een vergoeding voor wildschade bij het Faunafonds, moet in de toekomst eerst 300 euro betaald worden. Staatssecretaris Henk Bleker (EL&I) wil dat boeren en tuinders het bedrag betalen voor een aanvraag voor vergoeding van wildschade zoals ganzenschade.

“De schade wordt zo afgewenteld op de boeren”, constateert Peter de Koeijer. Hij is dossierhouder Flora en Fauna van LTO Nederland. LTO vindt dan ook dat de dat de maatregel moet worden teruggedraaid.

Volgens de huidige regels wordt bij schade 95 procent uitgekeerd met een minimum van 250 euro eigen risico. Met ingang van 2013 zou daar het ‘behandelbedrag’ van 300 euro bovenop komen. “Dit gaat alle perken te buiten. Het aantal ganzen is zo sterk toegenomen dat boeren in vrijwel alle delen van het land schade lijden”, aldus De Koeijer. Zij wensen niet op te draaien voor wildschade, het gaat immers om een maatschappelijk probleem.

Slikken of stikken

Bleker heeft zonder overleg met de agrarische sector tot de maatregel besloten. LTO heeft eerder dit jaar, toen het IPO (koepelorganisatie van provincies) met het voorstel kwam, laten weten tegen zo’n ‘behandelbedrag’ te zijn. Het IPO heeft dit verzoek aan staatssecretaris Bleker toch doorgezet en hij heeft er nu mee ingestemd.

Door het gevoerde natuurbeleid is de wildstand en met name het aantal ganzen enorm toegenomen. Als gevolg hiervan geldt dit ook voor de schade aan landbouwgewassen en grasland. "Met dit soort maatregelen wordt de financiële verantwoordelijkheid van de provincies voor falend natuurbeleid (en groeiende ganzenpopulaties) meer en meer op het bordje van boeren gelegd”, constateert De Koeijer. De standsorganisatie noemt de maatregel volstrekt onredelijk.

Bron: LTO

Eén reactie

  • P. Verschuren

    Veel schade wordt toch al niet gemeld omdat het haast onmogelijk is door de brei aan papierwinkel en toestanden te komen. Deze maatregel is duidelijk ingegeven om het aantal aanmeldingen nog verder te ontmoedigen. Zo kan verhuld worden dat de schade hand over hand toeneemt.

Of registreer je om te kunnen reageren.