Vollegrond

Nieuws

Knolvoet sterker dan rassentolerantie

Het ras Clarina - dat hoogtolerant is tegen één van de fysio’s van knolvoet - blijkt dit seizoen toch aangetast te kunnen worden door deze schimmel. Dat dit mogelijk zou zijn voor hoogtolerante rassen, is geen verrassing, maar het heeft wel verstrekkende gevolgen.

Op de bloemkoolexcursie bij Pouwels Fresh Food in Kronenberg op 4 september werd het helaas bevestigd. Het telen van hoogtolerante rassen tegen een van de fysio’s van knolvoet biedt geen absolute garantie op het niet optreden van knolvoet. Dat bleek op het bezochte perceel waarvan bekend was dat het knolvoet bevatte - maar door omstandigheden toch gebruikt moest worden - en waar het ras Clarina uitval vertoonde door knolvoet door het fysio waar het ras hoog tolerant tegen moet zijn.

Een factor die daarbij een rol speelt, zijn de weersomstandigheden die dit jaar voor knolvoet optimaal (warm en vochtig) waren. Dit om aan te geven dat Clarina volgend jaar onder andere weersomstandigheden wel zou kunnen voldoen, zelfs op gevoelige percelen voor knolvoet.

De conclusie van de telers was echter dat je het risico toch maar beter niet kunt nemen en dat het beter is om een perceel te kiezen zonder historie van knolvoet, hoewel zelfs dat geen garantie is om uit de problemen te blijven.
Andere zaadfirma’s dan Syngenta hebben nog geen knolvoetresistente bloemkoolrassen in hun pakket, zo bleek bij navraag onder de aanwezige vertegenwoordigers van andere zaadbedrijven. Bij Syngenta is het marktaandeel van knolvoetresistente rassen inmiddels zo’n 30 procent en dat breidt nog uit, onder andere door het steeds vaker gebruik van huurpercelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.