Vollegrond

Nieuws

ZLTO: Verkeerde aanpak Fair Produce

ZLTO noemt het achteraf ongelukkig dat het plukkeurmerk Fair Produce bij aanvang al breed is gecommuniceerd over de champignonsector. “Daarmee hebben we zelf ook een beeld gezet dat er iets mis in deze sector. Achteraf hadden we dat niet breed moeten communiceren. We hadden beter hard aan het werk kunnen gaan en na twee jaar de resultaten kunnen presenteren. Daarmee was er geen verkeerd beeld ontstaan.”

Dat zegt Hans Huijbers, voorzitter van ZLTO. Hij reageert op de media-aandacht die ontstond na de aanhoudingen bij Prime Champ, een champignonbedrijf dat verdacht wordt van uitbuiting van personeel. Fair Produce voorzitter Bart Jan Krouwel laat niet na in kranten te roepen dat in Nederland 70 procent van de champignons onder ongepaste omstandigheden wordt geproduceerd. Huijbers distantieert zich van die cijfers, terwijl ZLTO wel achter Fair Produce staat en zelfs participeert. Hij schat dat enkele tientallen bedrijven schijnconstructies hanteren. Dat percentage van 70 procent is uit de lucht gegrepen, stelt hij.

Huijbers hoopt dat het keurmerk op termijn verbreed wordt naar andere onderwerpen, zoals mogelijk gewasbeschermingsmiddelen of energie en dat andere deelsectoren ook aanhaken. Die interesse is er al, maar eerst moet het keurmerk door de supermarkten overgenomen worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.