Vollegrond

Nieuws

Olympische tuinderszoon draagt Hollandse vlag

Tuinderszoon Dorian van Rijsselberghe is de Nederlandse vlaggendrager tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen. De Texelse windsurfer is de zoon van ‘zilte tuinder’ Mark van Rijsselberghe.

Zoon Dorian begon, lang voordat hij wereldkampioen werd, als windsurfer op het zoute water rond Texel. Vader Mark is wereldwijd bekend om zijn proeven met de van groenten geïrrigeerd met datzelfde zoute water. Op zijn proefveld even boven het dorpje Hoorn experimenteert Mark van Rijsselberghe al jaren met de teelt van bekende en minder bekende zeegroenten. Die proeven doet hij in samenwerking met wetenschappers die onderzoek doen naar het internationaal prangende vraagstuk of op verziltende grond toch hoogproductieve landbouw kunnen worden bedreven.

De meest kansrijke zoutminnende producten op zijn eigen Texelse bedrijfje zijn volgens vader Van Rijsselberghe strandbiet en een aantal aardappelrassen. Het exclusieve product zeekool, dat hij al een aantal jaren levert aan exclusieve restaurants, blijft zeer lastig te telen. En meer bekende producten als zeekraal en lamsoor blijken als geteeld product moeilijk rendabel te krijgen; in het geval van zeekraal vanwege structurele concurrentie door illegale pluk in het wild en in het geval van lamsoor vanwege een structureel probleem met vraat door eenden en ganzen.

Of deze zomer zoon Dorian zijn meest succesvolle ‘product’ wordt, dat is voor vader Mark en voor de rest van Nederland nog even afwachten. Als oud-wereldkampioen is hij alvast een medaillekandidaat. Het succes van uitverkiezing tot vlaggendrager is in elk geval binnen.

 

 Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Ton van der Scheer - Foto: ANP/Robin Utrecht

Ton van der Scheer - Foto: ANP/Robin Utrecht

Of registreer je om te kunnen reageren.