Vollegrond

Nieuws laatste update:4 jun 2012

Tevredenheid over inspectie op illegale arbeid

Duurzaamheidskeurmerk Fair Produce en FNV-Bondgenoten zijn tevreden over de activiteiten van inspectiediensten als het Interventieteam Champignons.

“Er is de laatste maanden een aantal gerichte invallen gedaan”, zegt FNV-onderhandelaar Wim Baltussen. Hij kent er zeker vier. In februari kondigde minister Kamp strengere regels en controles aan om bedrijven aan te pakken op illegale arbeid.

Zo heeft de politie Midden- en West Brabant deze week een champignonteler uit Moerdijk aangehouden op verdenking van mensenhandel en uitbuiting na een inspectie van het team. Op het moment van de controle waren 27 mensen aan het werk. De champignonteler was niet in het bezit van een tewerkstellingsvergunning voor deze medewerkers. Ook was niet aan de nieuwe notificatieplicht voldaan, een verplichting om medewerkers aan te melden bij binnenkomst. Fair Produce laat weten dat de strengere controle bijdraagt aan het sluiten van het net om de kwaadwillende ondernemers.

Baltussen had recent een gesprek met het interventieteam over een langlopende zaak tegen een champignonbedrijf uit Ammerzoden. De arbeidsinspectie trok een boete in. Het bedrijf start nu een zaak om schadevergoeding tegen de inspectie. Baltussen: “Dat is niet fijn wanneer je als sector bezig bent met keurmerken als Fair Produce, maar ze hebben ons verzekerd dat de onderbouwing van zaken sindsdien sterk is verbeterd. Ze weten beter waar ze naar moeten zoeken.”

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Jeroen Verheul

Of registreer je om te kunnen reageren.