Vollegrond

Nieuws 509 bekeken 1 reactie

'Spinazie maakt echt sterk'

Onderzoekers van het Karolinska Institute hebben ontdekt dat nitraat, een stof die van nature in groente zoals spinazie voorkomt, de spieren sterker maakt.

De onderzoekers voegden een week lang nitraat toe aan het drinkwater van muizen. Vervolgens werden ze ontleed en werd hun spierfunctie vergeleken met die van muizen die geen nitraat hadden binnen gekregen.

De muizen die nitraat hadden gedronken, bleken veel sterke spieren te hebben. De hoeveelheid nitraat die de onderzoekers gebruikten, kwam overeen met een dagelijkse consumptie van 200 à 250 gram door mensen.

Spiervezels
Nitraat bleek geen effect te hebben op de zogenaamde 'slow-twitch' ofwel rode spiervezels die je nodig hebt bij matige beweging en voor uithoudingsvermogen. Het had wel een effect op de 'fast-twitch' ofwel witte spiervezels, die je gebruikt voor kracht en meer intensief bewegen.

De onderzoekers ontdekten dat de nitraten een toename van twee proteïnen in de spieren stimuleert. Deze proteïnen worden gebruikt voor het opslaan en loslaten van calcium, wat essentieel is bij het laten samentrekken van de spieren. Meer proteïne bleek tot een grotere afgifte van calcium te leiden, wat weer voor sterkere spieren zorgt.

Bij mensen kan nitraat uit bijvoorbeeld spinazie de spiervezels versterken die je nodig hebt om iets zwaars te tillen of een steile heuvel op te rennen. Ook is deze ontdekking goed nieuws voor patiënten met een spierziekte of zwakke spieren. Mogelijk kan nitraat hun spierfunctie verbeteren.

Het onderzoek is gepubliceerd in The Journal of Physiology.

Bron: nu.nl

Redactie GFActueel

Eén reactie

  • no-profile-image

    hans de groentechef

    Enigszins achterhaald gedateerd onderzoek. Begin jaren ’90 waar met name Duitse, Tsjechische en ook Nederlandse wetenschappers met elkaar in discussie waren over het nitraat issue, teveel nitraat, vooral in de wintermaanden zou de gezondheid schaden (nitrietvorming), anderen waren overtuigd dat nitraat zeer belangrijke bouwstenen waren voor het menselijk lichaam die vooral de satellietcellen doen stimuleren, deze filosofie wordt al jaren gebruikt in voedingssupplementen en fanatieke homeopaten. De kropsla en spinazie is jaren lang, door negatief nieuws omtrent nitraat onderuit gehaald wat zich vertaalde in een lagere prijs. Op de has heb ik in 1990 hierover een onderliggend onderzoek mogen doen, invloed van kleuren vs nitraatgehalte.

Of registreer je om te kunnen reageren.